تبخال تناسلی نوعی بیماری است که از طریق رابطه جنسی منتقل می شود و دستگاه تناسلی را درگیر می کند. ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) عامل بروز تبخال تناسلی است. در این مقاله به علائم و نشانه های هرپس تناسلی، انتقال و روش های درمان آن می پردازیم.
روش های انتقال ویروس تبخال تناسلی
تبخال تناسلی توسط ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) ایجاد می شود. دو نوع ویروس وجود دارند: HSV-1 و HSV-2. در بیشتر موارد، عفونتهای تبخال تناسلی ناشی از ویروس HSV-2 هستند. ویروس HSV-1 معمولا عامل ایجاد زخم هایی در داخل و اطراف دهان است که به عنوان «تاول تب» شناخته شده و ممکن است از طریق بوسیدن به فرد دیگری منتقل شوند. در موارد بسیار محدودی، ویروس HSV-1 می تواند از طریق تماس جنسی دهانی باعث ایجاد تبخال تناسلی شود. زخمهایی که توسط هر دو ویروس ایجاد میشوند، مشابه به نظر میرسند. روش های انتقال این ویروس عبارت است از:
- تبخال تناسلی از طریق تماس مستقیم با یک فرد آلوده گسترش می یابد. آمیزش جنسی و رابطه جنسی دهانی شایع ترین روش های انتشار تبخال تناسلی است. با این حال، این بیماری می تواند از طریق هر نوع تماس پوستی منتشر شود.
- اگرچه هر کسی می تواند این بیماری را منتقل کند، اما احتمال انتقال این بیماری از مرد به زن بیشتر از انتقال زن به مرد است.
- افراد مبتلا به تبخال ممکن است دیگران را آلوده کنند، حتی اگر متوجه وجود عفونت در بدن خود نشوند. افراد مبتلا به تبخال تناسلی ناقل ویروس به دیگران هستند، حتی اگر بیماری آنها غیرفعال به نظر برسد و هیچ جراحتی دیده نشود.
- بسیاری از افراد، زمان بروز تبخال تناسلی را به یاد دارند. بسیاری از افراد آلوده نمی توانند علائم را تشخیص دهند یا علائمی ندارند. عارضه تبخال در این افراد باز هم مسری است و ممکن است چندین بار عود کند.
علائم ابتلا به ویروس تبخال تناسلی
علائم اولیه هرپس تناسلی معمولا ۳ تا ۷ روز بعد از تماس پوستی با فرد آلوده ظاهر می شوند. این دوره ۳ تا ۷ روزه، دوره کمون یا نهفتگی نامیده می شود. عفونت های تبخال تناسلی شبیه برجستگی هایی (جوش هایی) به نظر می رسند که از تاول ها یا زخم های کوچک (مناطق اطراف پوست متورم و آسیب دیده) بر روی ناحیه تناسلی تشکیل شده اند. اندازه هر تاول یا زخم معمولاً تنها در حدود ۱ تا ۳ میلی متر است و به صورت خوشه ای ظاهر می شوند. معمولا در صورت بروز تبخال، در ابتدا تاولها تشکیل شده، سپس تاولها ترکیده و زخمهایی ایجاد می شوند. عفونت تبخال ممکن است بدون درد یا اندکی دردناک باشد. اما تاول ها یا زخم ها در برخی از موارد، بسیار حساس و دردناکن هستند.
محل بروز علائم تبخال تناسلی در زنان و مردان
- در مردان، زخم های تبخال تناسلی معمولاً در روی یا اطراف آلت تناسلی مرد ظاهر می شوند.
- در زنان، ضایعات خارج از واژن قابل مشاهده هستند. اما این ضایعات که معمولاً در داخل واژن تشکیل می شوند، باعث ایجاد ناراحتی یا ترشحات واژن شده و ممکن است تنها در هنگام معاینه بدنی توسط پزشک مشاهده شوند.
- زخم ها یا تاول ها ممکن است در هر جایی اطراف ناحیه تناسلی (پرینه یا ناحیه میان واژن و مقعد) و داخل و اطراف مقعد مشاهده شود.
علائم تبخال تناسلی در اولین شیوع
اولین ظهور تبخال تناسلی معمولاً بسیار دردناک است و مدت زمان بهبود آن ممکن است بیشتر از عودهای بعدی باشد. ۲ تا ۴ هفته طول میکشد تا علائم از بین بروند. برخی از افراد مخصوصا در اولین شیوع، علائم زیر را تجربه می کنند:
- تب
- دردهای عضلانی
- سردرد (ممکن است شدید باشد)
- ترشحات واژن یا ادرار دردناک
- غدد لنفاوی متورم و دردناک در کشاله ران (این غدد به دلیل تلاش بدن برای مبارزه با عفونت متورم می شوند.
علایم تبخال تناسلی در عودهای بعدی
شدت علائم این بیماری در شیوع بعدی معمولاً کاهش می یابد. ممکن است عود مجدد این بیماری در برخی از افراد، حتی قبل از این که هر گونه تاول یا زخم در این ناحیه مشاهده کنند با درد یا احساس سوزن سوزن شدن در ناحیه تناسلی همراه باشد. زیرا اعصاب منتهی به ناحیه آلوده پوست، تحریک و ملتهب شده اند. این موارد، نشانه های اولیه شروع مجدد بیماری هستند. این بیماری در طی این دوره بسیار مسری است، حتی اگر پوست ناحیه آلوده، طبیعی به نظر برسد.
تبخال تناسلی یک بیماری مسری است؟
تبخال تناسلی یک بیماری بسیار مسری است. در صورت وجود عفونت فعال (ضایعات یا زخم و تاول) باید از هرگونه تماس جنسی بپرهیزید. حتی استفاده از کاندوم از شیوع این بیماری جلوگیری نمی کند، زیرا ممکن است زخم ها در ناحیه ایی غیر از نواحی پوشیده شده با کاندوم ایجاد شده باشند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
از آنجا که تبخال تناسلی خطرناک است و ممکن است فرد مبتلا به سایر بیماریهای خطرناکی مثل مننژیت شود، اگر فردی دارای علائم عفونت تبخال تناسلی باشد، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کند، به ویژه اگر وجود این بیماری در بدنش قبلاً تشخیص داده نشده باشد. اگرچه عفونت تبخال تناسلی معمولا جزء فوریت های پزشکی محسوب نمی شود، اما اگر درمان در چند روز اول شیوع آغاز شود، موثرتر خواهد بود. شیوع بعدی به ندرت نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. اگر قبلا به این بیماری مبتلا شده اید، در مورد گزینه های پیشگیری از شیوع بعدی با پزشک صحبت کنید. اگر این بیماری درمان نشود، شدت بیماری در افرادی با مشکلات جدی زمینه ای (به ویژه افراد مبتلا به اچ آی وی (HIV ) یا ایدز (AIDS) بسیار بالاتر خواهد بود. این افراد باید بلافاصله پس از مشاهده زخم های تبخال تناسلی به پزشک مراجعه کنند. زنان باردار با علائم تبخال تناسلی باید در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنند. درمان سریع میتواند خطر انتقال بیماری به نوزادان را کاهش دهد. پزشک با کمک داروهایی مثل استامینوفن اقدام به درمان این بیماری می کند. در دوران بارداری به هیچ وجه خودسرانه دارو مصرف نکنید چرا که برای شما و جنین عوارض بسیاری دارد. برای مثال یکی از عوارض مصرف خودسرانه استامینوفن در بارداری، ابتلا به آسم بعد از تولد نوزاد است.
بیشتر بخوانید: مراقبتهای دوران بارداری
اگر شیوع اولیه تبخال تناسلی را تجربه می کنید و نمی توانید در چند روز اول بیماری به پزشک متخصص مراجعه کنید، توصیه می شود به بخش اورژانس بیمارستان بروید تا درمان پزشکی آغاز شود. برخی از افراد در اثر ابتلا به عفونت تبخال تناسلی کاملاً بیمار می شوند. در صورت بروز تب بالا، سردرد شدید، تنگی نفس یا خستگی شدید باید برای معاینه به بیمارستان مراجعه کنید. افرادی با بیماریهای شدید پزشکی (مخصوصا ایدز) ممکن است در اثر ابتلا به عفونتهای تناسلی به شدت ناتوان شوند. البته خیلی از افراد نگران ارتب