به تاخیر انداختن حاملگی بعد از سن ۳۵ سالگی در ایران هم مثل بیشتر کشورهای دنیا مرسوم شده است. با این حال بدلیل بروز برخی از مشکلات بارداری در سنین بالا، خانم هایی که بالای ۳۵ سال دارند، نگران عوارض بارداری در سن بالا هستند.
به طور کلی عوارض حاملگی در سنین بالای ۳۵ سال برای همه خانم ها اتفاق نمی افتد و اغلب می توانید فرزند سالم به دنیا بیاورید. اما معمولا احتمال بروز برخی خطرات در بارداری در زنان بالای ۳۵ سال بیشتر است. ما در این مقاله قصد داریم شما را با انواع مشکلات بارداری در سنین بالا آشنا کنیم تا با آگاهی بیشتری بچه دار شدن خود را به تعویق بیندازید. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
چرا ریسک حاملگی در سنین بالا زیادتر است؟
به گفته خانم دکتر صفورا فرخی پور، متخصص و جراح زنان و زایمان، ریسک بارداری و زایمان در زنانی که بالای ۳۵ سال دارند، به دلایل زیر بیشتر است:
- تاثیر سن مادر بر ساختمان رحم
- حساسیت کمتر انقباض های عضلانی رحم به هورمون اکسی توسین موقع زایمان در سنین بالاتر
- کاهش قدرت انقباض عضلات رحم با بالا رفتن سن
- تاخیر در پاسخ دهی رحم به هورمون پروژسترون موقع زایمان طبیعی
با این حال، تحقیقات اخیر نشان می دهند که بیشتر مشکلات بارداری و زایمان در سنین بالا مربوط به استرس والدین، رفتارهای ناسالم و سبک زندگی مادر است.
اگر شما هم قصد بچه دار شدن در سنین بالای ۳۵ سالگی را دارید، می توانید از مراقبتهای دوران بارداری ویژه ی حاملگی های بالای ۳۵ سال توسط خانم دکتر صفورا فرخی پور، جراح و متخصص زنان و زایمان در شمال تهران بهره مند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت قبلی با شماره ۰۲۱۲۲۸۵۹۱۰۲ تماس بگیرید.
عوارض بارداری در سنین بالا برای مادران
به تاخیر انداختن بارداری در زنان ممکن است مشکلات زیر را برای آنها به همراه داشته باشد:
کاهش احتمال بارداری در سنین بالا
با بالا رفتن سن، کیفیت و ذخیره تخمک در تخمدانها کمتر می شود. بنابراین قدرت باروری زنان کمتر شده و دیرتر حامله می شوند. با این حال امکان بارداری در سنین بالا وجود دارد اما باید تلاش بیشتری برای بچه دار شدن انجام دهید.
این مسئله در مورد اسپرم مردان هم صدق می کند. یعنی کاهش تعداد یا کیفیت اسپرم مردان نیز می تواند باعث ناباروری یا دیر بارور شدن خانم ها شود.
مشکلات زایمانی
معمولا پیشرفت زایمان در حاملگی با سن زیاد سخت تر است و می تواند با عوارضی نیز همراه باشد. بعضی از مشکلات زایمانی که ریسک آنها در حاملگی در سنین بالا بیشتر است، عبارتند از:
- زایمان سزارین اورژانسی (اجباری)
- خونریزی زیاد بعد از زایمان
- زایمان بریج (تولد از باسن)
- زایمان زودرس
- جفت نابجا (جفت سر راهی)
- مرده زایی (احتمال مرگ داخل رحمی جنین در چند هفته آخر بارداری)
همچنین، بارداری در سنین بالای ۴۰ سال بیشتر ممکن است با خطراتی مثل مشکلات قلبی عروقی، سکته ایکسمیک، حمله قلبی و مرگ در اثر نارسایی های قلبی همراه باشد.
مشکلات بارداری
با بالا رفتن سن مادر ممکن است مشکلات زیر در طول بارداری های بالای ۳۵ سال رخ دهد:
- مسمومیت بارداری (پره اکلامپسی)
- فشار خون بالا (بیشتر از ۱۴)
- دیابت در بارداری
- سنگین شدن بیش از حد جنین به خاطر دیابت بارداری
در ضمن، دیابت بارداری باعث می شود نوزاد بعد از تولد دچار مشکل قند خون پایین و زردی (یرقان) نوزادی شود.
دو یا چندقلو زایی
احتمال چندقلوزایی در زنانی که در سنین بالا باردار می شوند، بیشتر است. چون در سنین بالای ۳۵ سال احتمال رها شدن چند تخمک در هر سیکل قاعدگی بیشتر می شود. همچنین در بعضی موارد، مادر ممکن است به روش طبیعی در این سنین بارور نشده و مجبور به لقاح مصنوعی باشد که این نوع بارداری احتمال چندقلوزایی را بیشتر می کند.
به گفته خانم دکتر فرخی پور، احتمال بروز مشکلات بالا در بارداری های زیر ۳۰ سال هم وجود دارد، ولی احتمال شیوع آن در سنین بالا بیشتر است.
ریسک حاملگی در سنین بالا برای جنین
با بروز علائم بارداری در سن بالا نباید نگران تولد فرزند ناقص باشید. چون ریسک نوزاد ناقص طی حاملگی در سنین بالا زیاد نیست. با این حال مشکلات زیر در بارداری های بالای ۳۵ سال ممکن است بیشتر دیده شود:
- بروز ناهنجاری کروموزومی در جنین بخاطر سن بالای پدر یا مادر (بیش از ۴۰ سال)
- تولد نوزاد با سندرم داون
- سقط جنین بدلیل نقص ژنتیکی یا پایین بودن کیفیت تخمک یا اسپرم
- کم یا زیاد بودن وزن نوزاد موقع تولد
- بروز مشکلات ریوی، قلبی یا تاخیر رشد در نوزاد بدلیل زایمان زودرس
- بروز مشکلات شناختی، عصبی و یا یا آسیب های مغزی در جنین یا نوزاد
اگر در سنین بالا می خواهید باردار شوید، باید مراقبتهای دوران بارداری در سنین بالا و تست های ژنتیکی را حتما انجام دهید تا در صورت لزوم از تولد نوزاد ناقص جلوگیری شود.
بیشتر بخوانید:بهترین زمان بارداری مجدد بعد از سقط جنین
مراقبتهای بارداری در سنین بالای ۳۵ سال
برای افزایش شانس بارداری در سن بالا و زایمان ایمن باید مراقبتهای قبل از بارداری در سن بالا و نیز برنامه های مراقبتهای دوران بارداری خود را جدی بگیرید. این آمادگی ها برای بارداری و زایمان سالم در بالای ۳۵ سالگی عبارتند از:
- انجام آزمایش ژنتیک
- چکاپ منظم در طول بارداری
- درمان یا کنترل بیماریهای فشار خون، دیابت و اختلالات تیروئیدی قبل از باردار شدن
- کاهش وزن قبل از اقدام به حاملگی
- شروع مصرف ویتامین ها و مکمل های ضروری مثل اسید فولیک چند ماه قبل از بارداری
- رعایت سبک زندگی و تغذیه سالم مثل عدم مصرف دخانیات و الکل، کاهش استرس، …
- ورزش منظم قبل و در طول بارداری
- دوری از مواد سمی و آلاینده های محیطی در طول حاملگی
همچنین، در طول بارداری بهتر است به مزایای بارداری در سنین بالا مثل رفاه مالی، ثبات بیشتر و اعتماد بنفس بهتر مادر در فرزند پروری تمرکز کنید.
بیشتر بخوانید: نکات تغذیه ای در دوران بارداری
برای آمادگی های قبل و حین بارداری در سنین بالا شما هم می توانید از تجربه خانم دکتر صفورا فرخی پور، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت قبلی با شماره ۰۲۱۲۲۸۵۹۱۰۲ تماس بگیرید.
سوالات متداول درباره امکان بارداری در سنین بالا
معمولا سوالات زیر در مورد حاملگی در سنین بالا و عوارض آن از متخصص زنان پرسیده می شوند:
مزایای بارداری در سنین بالا چیست؟
تحقیقات نشان می دهند فرزندآوری در سنین بالا باعث می شود مشکلات رفتاری، اجتماعی، عاطفی و تحصیلی فرزندان کمتر باشد. همچنین طبق آمارها این کودکان سالم تر، تحصیل کرده تر و قد بلند تر از دیگران هستند.
اسپرم مردان از چه سنی برای باروری بی کیفیت می شود؟
فرزندان مردانی که در بالای ۵۵ سالگی اقدام به بچه دار شدن می کنند، بیشتر دچار سندرم داون هستند. توصیه می کنیم تا قبل از ۴۵ سالگی مردان، تعداد فرزند مورد نظرتان را به دنیا بیاورید.
فشار خون بالا در بارداری چه تاثیری روی جنین دارد؟
فشار خون بالا باعث اختلال در خونرسانی به جفت و کاهش رشد جنین می شود. همچنین فشار خون بالا ریسک مرگ داخل رحمی و تولد زودرس جنین را بیشتر می کند. پس باید فشار خون تان را حتما کنترل کنید.
فشار خون بالا در بارداری های بیشتر از ۳۵ سال چه مشکلاتی برای مادر ایجاد می کند؟
فشار خون بالا در این سنین، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، سکته، خونریزی زیاد بعد از زایمان و تشنج را در زنان بیشتر می کند.
آیا دیابت در بارداری را می توان کنترل کرد؟
بله. با رعایت رژیم غذایی، کنترل روزانه میزان قند خون و در صورت اجازه پزشک تان، با ورزش منظم می توانید سطح قند خون را کنترل کنید. در غیر این صورت ممکن است بعد از بارداری دچار دیابت نوع ۲ شوید.
اگر درباره اینکه بارداری در سنین بالا چه خطراتی برای مادر و جنین دارد، سوالی دارید، می توانید در بخش نظرات مقاله آنها را از ما بپرسید.