عفونت واژن یکی از مشکلات رایجی است که زنان و دختران زیادی در طول زندگی خود حتما به خاطر آن به پزشک زنان یا ماما مراجعه می کنند. ما در این مقاله قصد داریم به معرفی کامل انواع عفونت های واژن با عکس هر کدام از آنها بپردازیم. همچنین شما را با علائم هر یک از این عفونت ها آشنا خواهیم کرد. پس تا پایان این مطلب همراه ما باشید. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
عفونت قارچی واژن
به گفته خانم دکتر صفورا فرخی پور، جراح و متخصص زنان و زایمان، عفونت قارچی یا مخمری شایع ترین نوع عفونت واژن در زنان و دختران مجرد است. عفونت قارچی در اثر آلوده شدن به قارچ یا مخمری به نام کاندیدا آلبیکانس رخ می دهد.
برای درمان عفونت قارچی واژن مصرف قرصهای آنتی بیوتیکی یا کرمهای واژینالی به مدت ۱-۲ هفته کافی است. البته عفونت قارچی ممکن است عود کننده و مقاوم به درمان شود که در این حالت به آن عفونت قارچی مکرر می گویند. این نوع عفونت با علائم شدید همراه است و حتی ممکن است باعث ترک و قاچ خوردگی واژن شود.
به علت طولانی شدن عفونت مکرر واژن، درمان آن سخت تر بوده و با روشهایی مثل پلاسماتراپی قابل درمان است. می توانید در زیر عکس واقعی عفونت قارچی واژن را ببینید:
علائم عفونت قارچی واژن
علائم عفونت قارچی واژن ممکن است در شما خفیف، متوسط یا شدید باشد. این علائم عبارتند از:
- خارش و سوزش در اطراف واژن و دهانه واژن (شایع ترین علامت)
- احساس سوزش موقع نزدیکی
- سوزش و درد موقع دفع ادرار
- تغییر رنگ واژن از صورتی به قرمز
- درد، تورم و التهاب ورودی واژن
- جوش زدن اطراف واژن
عفونت قارچی همانطور که در بالا و در عکس انواع عفونت های واژن دیدید، باعث ایجاد ترشحات زیاد آبکی یا ضخیم به رنگ سفید یا شیری می شوند که بدون بو و به شکل دلمه های پنیر است. البته گاهی هم این ترشحات بوی بدی می دهند. اگر چنین علائمی دارید، باید به متخصص زنان برای درمان عفونت واژن مراجعه کنید.
علت عفونت قارچی واژن
علت اصلی بروز عفونت قارچی واژینالی، بهم خوردن فلور طبیعی واژن (تغییر اسیدیته) است که در آن تعداد مخمرهای آلبیکانس به دلیل کاهش تعداد باکتریهای مفید واژن (لاکتوباسیلوس) بیشتر می شود. عوامل زیر در بهم خوردن فلور عادی واژن و بروز عفونت قارچی واژن نقش مهمی دارند:
- مصرف بعضی از داروها مثل داروهای سركوب ایمنی، آنتی بیوتیکها، …
- افزایش هورمون استروژن به علت مصرف قرصهای جلوگیری از بارداری یا نزدیک شدن زمان قاعدگی
- بارداری
- ابتلا به بیماریهایی مثل ضعف سیستم ایمنی بدن، دیابت، بیماریهای مقاربتی، …
- مصرف زیاد كربوهیدرات و الکل
- پوشیدن شورت چسبان و نایلونی به خصوص در آب و هوای گرم
- استفاده مداوم از دوش های واژینال یا اسپری های بهداشتی
- سبک زندگی نامناسب مثل کم خوابی، استرس و تغذیه بد
- رابطه جنسی دهانی
هر چند عفونت قارچی از نوع عفونتهای مقاربتی نیست ولی با این حال می تواند با رابطه جنسی هم منتقل شود.
برای درمان انواع عفونتهای واژن با دارو یا پلاسماترپی واژن شما هم می توانید از تجربه و تخصص خانم دکتر صفورا فرخی پور، متخصص و جراح زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت با شماره ۰۲۱۲۲۸۵۹۱۰۲ تماس بگیرید.
عفونت تریکومونیایی واژن یا تریکومونیازیس
تریکومونیازیس در اثر آلودگی واژن به یک انگل تک سلولی به نام تریکوموناس واژینالیس رخ می دهد. این انگل با رابطه جنسی منتقل شده و میزان شیوع آن در زنان بیشتر از مردان است. از آنجایی که این نوع عفونت، مقاربتی است، تا زمانی که علائم عفونت تریکومونیایی واژن را دارید، نباید نزدیکی کنید.
پزشکان برای درمان قطعی عفونت واژن تریکومونیا، قرصهای خوراکی مترونیدازول را تجویز می کنند که هم شما و هم همسرتان باید آنها را مصرف کنید. درمان همزمان هر دو شریک جنسی می تواند از عود دوباره عفونت جلوگیری کند.
علائم عفونت تریکومونایی واژن
در بعضی از خانم ها، عفونت تریکومونازیس بدون علائم است. اما اگر این نوع عفونت علامت دار باشد، بعد از یک دوره نهفتگی ۵ تا ۲۸ روزه، علایم تریکومونیازیس ظاهر می شود. این علائم عبارتند از:
- بوی بدن واژن
- سوزش و خارش واژن
- التهاب و تورم مدخل واژن
- ترشحات زیاد با بوی بد
- ادرار یا رابطه جنسی دردناک
- ترشحات کف آلود
همچنین به علت عفونت واژن، رنگ ترشحات واژینالی به رنگ های زرد، سبز یا زرد مایل به سبز تغییر می کند.
دلایل و عوارض تریکومونیازیس
عفونت تریکومونازیس از راه رابطه جنسی با فرد آلوده منتقل شده و جزء بیماری های مقاربتی محسوب می شود. معمولا زنانی که شرکای جنسی متعدد دارند یا موقع نزدیکی از کاندوم استفاده نمی کنند، به انگل تریکومونیا دچار می شوند.
ابتلا خانم ها به این انگل می تواند خطر بیماری ایدز در اثر انتقال ویروس HIV را ۳ تا ۵ برابر بیشتر کند. همچنین تریکومونیا منجر به زایمان زودرس در زنان و تولد نوزادان با وزن کمتر از ۲۵۰۰ گرم می شود. حتی ممکن است موقع زایمان، این انگل به نوزاد شما هم منتقل شود.
عفونت کلامیدیایی واژن
عفونت کلامیدیا یکی از انواع عفونت های مقاربتی است که توسط باکتری به نام کلامیدیا تراکوماتیس ایجاد می شود. این باکتری در دهانه رحم، مقعد و گلوی زنان رشد می کند. معمولا زنانی که دچار عفونت کلامیدیا هستند، دچار سوزاک هم می شوند که یک نوع بیماری مقاربتی است و متاسفانه در اکثر موارد هیچ نشانه ای ندارد.
بنابراین عدم تشخیص و درمان عفونت کلامیدیا باعث می شود که شخص در دراز مدت دچار مشکلات جدی ناباروری شود. در صورت تشخیص این نوع عفونت، پزشکان از داروهای آنتی بیوتیکی خوراکی یا موضعی برای درمان این عارضه استفاده می کنند.
علائم عفونت کلامیدیایی واژن
به گفته خانم دکتر فرخی پور، علائم عفونت کلامیدیایی واژن در بیشتر مواقع بروز نمی کند و عدم درمان به موقع آن منجر به انتقال باکتری کلامیدیا به بخش های بالایی دستگاه تولید مثلی زنان می شود. اما در صورتی که عفونت کلامیدیا علامت دار شود، علائم زیر را بروز می دهد:
- درد موقع رابطه جنسی یا دفع ادرار
- درد زیر شکم
- خونریزی یا لکه بینی بعد از رابطه جنسی
- لکه بینی بین دو پریود
- ترشحات آبکی به رنگ شیری مایل به زرد و با بوی تند
چون اغلب بانوان علائم کلامیدیا را نشان نمی دهند، لازم است برای تشخیص به موقع این نوع عفونت واژینالی هر سال آزمایش های لگنی خود را انجام دهند تا این عفونت به موقع شناسایی و درمان شود.
چه چیزی باعث کلامیدیا می شود؟
باکتری “کلامیدیا تراکوماتیس” از طریق رابطه جنسی محافظت نشده در رابطه های جنسی واژینالی، مقعدی یا دهانی منتقل می شود. تماس با مایعات تناسلی آلوده مردان یا زنان به این باکتری هم کلامیدیا می تواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود.
عفونت باکتریایی واژن
واژینوز باکتریایی یا عفونت باکتریایی واژن یکی دیگر از عفونت های شایع واژن است و بیشتر در سنین باروری بروز می کند. واژینوز باکتریایی در اثر رشد بیش از حد باکتریهای مضری مثل گاردنرلا در واژن ایجاد می شود. برای این نوع عفونت واژینالی معمولا پزشکان درمان عفونت واژن با مترونیدازول و کلیندامایسین را تجویز می کنند.
داروهای تجویز شده بسته به شرایط بیمار به صورت خوراکی یا پمادهای واژینالی هستند که باید به مدت ۷-۱۰ روز طبق دستور پزشک مصرف شوند. همچنین برای درمان و پیشگیری از واژینوزباکتریال به بانوان توصیه می شود که روزانه غذاهای حاوی لاکتوباسیلوس مثل ماست پروبیوتیک بخورند.
علائم عفونت باکتریایی واژن
حدود ۵۰ تا ۷۵% از خانم هایی که به واژینوز باکتریال دچارند، هیچ علائمی نشان نمی دهند. اما در کسانی که علائم عفونت باکتریایی واژن را بروز می دهند، نشانه های زیر دیده می شود:
- ترشحات آبکی و رقیق که چسبناک هستند
- بوی زننده ترشحات که شبیه ماهی گندیده است
- بدتر شدن بوی ترشحات واژن بعد از رابطه جنسی
- خروج ترشحاتی به رنگ سفید مایل به زرد یا خاکستری، خاکستری یا سبز-خاکستری
- مقاربت دردناک
معمولا عفونت باکتریایی واژن برعکس عفونت های قارچی با احساس خارش همراه نیست. اما اگر مقدار ترشحات خیلی زیاد باشد، ممکن است فرد دچار احساس خارش هم شود.
برای درمان انواع عفونتهای واژن با دارو یا پلاسماترپی واژن شما هم می توانید از تجربه و تخصص خانم دکتر صفورا فرخی پور، متخصص و جراح زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت با شماره ۰۲۱۲۲۸۵۹۱۰۲ تماس بگیرید.
علت ایجاد عفونت باکتریایی واژن
کاهش تعداد باکتریهای مفید واژن (لاکتوباسیل) و افزایش باکتریهای مضر و بی هوازی یا تغییر نوع باکتریها علت اصلی ایجاد عفونت باکتریایی واژن است. عوامل زیر در بهم خوردن تعادل تعداد باکتریهای مضر و مفید واژن موثرند:
- تغییر شریک جنسی
- داشتن شرکای متعدد
- استفاده از دوش واژینال
- بارداری
- عدم استفاده از کاندوم موقع نزدیکی
تحقیقات نشان می دهند که معمولا خطر ابتلا به واژینوز باکتریایی در زنان سیگاری بیشتر از زنان دیگر است.
خطرات عفونت باکتریایی واژن
عفونت باکتریایی واژن خطر ابتلا به عفونت های بعد از جراحی لگنی مثل عمل هیسترکتومی را بیشتر می کند. دیگر خطرات و عوارض عفونت باکتریایی واژن عبارتند از:
- التهاب لگن
- ناباروری
- پاره شدن زودهنگام کیسه آمنیوتیک
- زایمان زودرس
- افزایش ریسک ابتلا به ایدز، هرپس تناسلی (تبخال تناسلی)، سوزاک، کلامیدیا و …
- تولد نوزادانی با وزن کم
- عفونت رحم بعد از زایمان
همچنین زنانی که با روش IVF برای بارداری اقدام می کنند، در صورت ابتلا به عفونت باکتریایی واژن ممکن است احتمال باروری شان کمتر شود. بنابراین باید قبل از اقدام به باروری، عفونت خود را درمان کنند.
پرسش و پاسخ درباره عفونت واژن
در اینجا می توانید سوالات رایج درباره انواع عفونت واژن را بخوانید:
علت خوب نشدن عفونت واژن چیست؟
ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی به دلیل مصرف بی رویه این نوع داروها، خشکی و آتروفی واژن و ابتلا به عفونت قارچی پیچیده یا مکرر از رایجترین علل خوب نشدن عفونت واژن با دارو هستند. برای این بانوان درمان عفونت واژن با پلاسما انجام می شود.
از کجا بفهمم عفونت واژن دارم؟
اصلی ترین علائم عفونت واژن تغییر رنگ در ترشحات واژن یا بد بو شدن آنها است. همچنین ما در این مقاله انواع عفونت های واژن با عکس هر کدام از آنها را آورده ایم که به تشخیص نوع عفونت شما کمک می کند.
آیا می توانیم از عفونت واژن پیشگیری کنیم؟
بله. با داشتن یک سبک زندگی سالم، رعایت بهداشت جنسی و بهداشت لباس زیر خود می توانید تا حد زیادی از بروز عفونت های واژینالی جلوگیری کنید.
اگر سوالی درباره انواع عفونت واژن و علائم اصلی هر کدام از آنها دارید، می توانید در بخش نظرات این مقاله سوالهای خود را از ما بپرسید.