کولپوسکوپي يعني چه؟ این سوالی است که اغلب خانم هایی که تست پاپ اسمیرشان منفی نشده و برای تشخیص دقیق تر نیاز به کولپوسکوپی دارند، از ما می پرسند. کولپوسکوپی (Colposcopy) یک روش تشخیصی است که برای تایید یا رد جواب تست پاپ اسمیر به کار می رود.
هرچند انجام این تست برای شما ضروری است، اما نباید از تجویز و نحوه انجام آن نگران باشید. خواندن این مقاله به شما کمک می کند، متوجه شوید که چرا باید این آزمایش را انجام دهید و کولپوسکوپی چگونه انجام می شود. برای دسترسی سریع به ورزش ها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
آزمایش کولپوسکوپی برای چیست؟
به گفته دکتر صفورا فرخی پور، متخصص زنان، در موارد زیر، باید آزمایش کولپوسکوپی سرویکس برای بیمار انجام شود:
- قبل از فریز کردن یا کرایو زخم دهانه رحم
- در پاپ اسمیرهای متعددی که التهاب گزارش شده
- بروز تغییراتی در ظاهر سلولهای دیواره دهانه رحم یا واژن
- مثبت یا مشکوک گزارش شدن تست پاپ اسمیر
- شناسایی تیپهای خطرناک ویروس اچ پی وی
- بررسی پولیپ (توده های غیر سرطانی) دهانه رحم
مهمترین کاربرد تست کولپوسکوپی، تشخیص سرطان دهانه رحم یا سلولهای پیش سرطانی برای کمک به درمان آنها است. به علاوه زمانی که سرطان سرویکس تحت درمان است، باید کولپوسکوپی های مکرر انجام شود تا بدانیم سرطان دهانه رحم در چه مرحله ای است و پیشرفت درمان چقدر است.
مزایای کولپوسکوپی گردن رحم
این روش یک روش قطعی برای تشخیص سرطان دهانه رحم و زگیل تناسلی کشنده (تیپ ۱۶ و ۱۸) بوده و از مزایای زیر برخوردار است:
- بدون نیاز به بستری شدن
- بدون درد و اغلب بدون نیاز به بی حسی
- دقت بالای ۹۹% در تشخیص
در ضمن چون معاینه دهانه رحم درد ندارد کولپوسکوپی با بیهوشی انجام نمی شود و به صورت سرپایی است و در مطب متخصص زنان انجام می شود.
در صورت نیاز به تست پاپ اسمیر و کولپوسکوپی رحم در تهران شما هم می توانید به مطب دکتر صفورا فرخی پور متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت می توانید با شماره ۲۲۸۵۹۱۰۲ تماس بگیرید.
کولپوسکوپي دهانه رحم چطور انجام می شود؟
کولپوسکوپ یک دوربین با بزرگنمایی بالا (تا ۲۰ برابر) است که دوربین آن با فاصله از واژن قرار گرفته و به داخل واژن نور می تاباند. کولپوسکوپ وارد واژن نمی شود. برای انجام کولپوسکوپی مراحل زیر انجام می شود:
معاینه و رنگ آمیزی گردن رحم
در این مرحله ابتدا روی تخت مخصوص دراز می کشید. برای باز نگه داشتن کانال واژن، اسپکولوم که یک ابزار پزشکی است وارد واژن می شود. سپس با رنگهای مخصوصی دیواره دهانه رحم رنگ آمیزی می شود تا ضایعات احتمالی، خودشان را بهتر نشان دهند. اگر ضایعه ای مشاهده نشود. کار در این مرحله ظرف ۵ تا ۱۰ دقیقه تمام می شود.
بیوپسی یا نمونه برداری از گردن رحم
اگر گردن رحم غیر عادی باشد، بیوپسی یا نمونه برداری از آن ناحیه انجام می شود. پزشک قسمتی از بافت دیواره گردن رحم را برداشته و به آزمایشگاه پاتولوژی می فرستد. نمونه برداری از دهانه رحم درد ندارد اما اگر پزشک بیوپسی از واژن انجام دهد، دردناک خواهد بود. در این موارد از بی حسی موضعی استفاده می شود.
اگر حساس باشید می توانید قبل از بیوپسی دهانه رحم نیز درخواست بی حسی موضعی کنید. کار نمونه برداری از بافت واژن و گردن رحم هم حدود ۱۰ دقیقه طول می کشد.
بعد از بیوپسی
معمولا بعد از نمونه برداری، بافت دهانه رحم به طور عادی کمی خونریزی خواهد کرد. پس در جلسه کولپوسکوپی حتما تامپون یا نوار بهداشتی به همراه داشته باشید. اگر از تامپون استفاده می کنید باید بعد از ۳ ساعت آن را خارج کنید.
اگر خونریزی هنوز ادامه دارد، تامپون بعدی را باید وارد کنید. بند آمدن خونریزی ناشی از بیوپسی به ندرت نیاز به اقدام پزشکی دارد و اغلب خونریزی ها در حد عادی هستند.
چطور برای کولپوسکوپی گردن رحم آماده شوم؟
بهترین زمان برای کولپوسکوپی زمانی است که پریود نیستید. قبل از اینکه برای تست کولپوسکوپی به مطب مراجعه کنید، حتما موارد زیر را در نظر بگیرید:
- تا دو روز قبل از تست کولپوسکوپی نباید نزدیکی کنید.
- تا ۴۸ ساعت قبل از آزمایش از داروهای واژینالی، دوش واژن یا تامپون قاعدگی استفاده نکنید.
- بارداری یا احتمال بارداری تان را به پزشک اطلاع دهید.
- تا چند روز از مصرف قرص آسپرین بپرهیزید.
همچنین توصیه می شود قبل از انجام تست کولپوسکوپی، مثانه و روده خود را کاملا تخلیه کنید.
مراقبت های بعد از کولپوسکوپی سرویکس
دوره نقاهت بعد از کولپوسکوپی کوتاه است و می توانید سریعتر به کار و زندگی خود مشغول شوید. اگر بیوپسی انجام داده اید، بعد از کولپوسکوپی حتما نکات زیر را رعایت کنید:
- تا ۲ هفته از مقاربت جنسی و وارد کردن هر چیزی به واژن مثل تامپون بپرهیزید.
- استفاده از دوش واژینال تا دو هفته ممنوع است.
- بعد از کولپوسکوپی نباید تا چند روز رانندگی کنید.
- از بلند کردن اجسام سنگین و انجام ورزشهای سنگین تا دو هفته اجتناب کنید.
- اگر درد دارید، می توانید از داروهای مسکن تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید.
- بعد از بیوپسی نباید آسپرین بخورید. چون این کار باعث خونریزی بیشتر رحم می شود.
بهتر است بعد از کولپوسکوپی و بیوپسی، رژیم غذایی مناسبی داشته باشید که از یبوست جلوگیری کند. اگر منع غذایی خاصی از طرف پزشک خود ندارید، می توانید هر چیزی که خواستید بخورید.
پیشنهاد می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله مراقبتهای قبل و بعد از کولپوسکوپی را در سایت دکتر فرخی پور مطالعه کنید. این مقاله اطلاعات کاملی از این موضوع در اختیار شما می گذارد.
عوارض بعد از کولپوسکوپی و بیوپسی
در صورت بیوپسی، بیمار تا چند روز درد و گرفتگی شکم و لکه بینی دارد. خونریزی و عفونت هم از عوارض بیوپسی موقع کولپوسکوپی هستند که در بعضی از زنان رخ می دهند.
تفسیر جواب آزمایش کولپوسکوپی رحم
باتوجه به خطرات زخم دهانه رحم و احتمال سرطانی شدن آن، پزشک توسط دستگاه کولپوسکوپ بافت دهانه رحم را بررسی می کند تا بتواند نوع زخم و التهاب را در دهانه رحم بهتر تشخیص دهد. گرفتن جواب آزمایش کولپوسکوپی حدود ۲ تا ۴ هفته و در مواردی نیز تا ۸ هفته طول می کشد. سلولهای غیرطبیعی در جواب کولپوسکوپی با سه درجه بندی مختلف گزارش می شوند.
درجه سه شدیدترین حالت و به معنی بالاترین سطح غیرطبیعی بودن در تمام سلولهای دهانه رحم است. البته اغلب، نتیجه آزمایش، التهاب مزمن سرویکس را نشان می دهد که نیاز به اقدام خاصی ندارد و فقط باید معاینات دوره ای انجام شود.
موارد تداخل در کولپوسکوپی
در نتیجه آزمایش کولپوسکوپی، موارد زیر تداخل ایجاد می کنند:
- پریودی
- بیماری التهاب حاد لگن
- التهاب حاد دهانه رحم
چه کسانی باید کولپوسکوپی انجام دهند؟
زنانی که مشکلات زیر را دارند، ممکن است کولپوسکوپی نیاز داشته باشند:
- لکه بینی بین دو قاعدگی یا بعد از رابطه جنسی
- عفونت واژن مقاوم به آنتی بیوتیکها
- مثبت بودن hpv پرخطر
- لکه بینی بعد از یائسگی یا یائسگی زودرس
- التهاب سرویکس (سرویسیت)
همچنین زنانی که مادرشان در زمان بارداری در معرض آلاینده های شیمیایی مثل DES بوده، باید آزمایش کولپوسکوپی انجام دهند. چون ریسک سرطان دهانه رحم در این افراد بالا است.
پاپ اسمیر انجام دهم یا کولپوسکوپی؟
باتوجه به تفاوت بین کولپوسکوپی و پاپ اسمیر، کولپوسکوپی برای همه لازم نیست اما پاپ اسمیر یک تست غربالگری است که تمام خانمها از سنین ۲۰ سالگی باید سالانه آن را انجام دهند. اگر نتیجه تست مثبت یا مشکوک باشد، کولپوسکوپی انجام می شود. کسانی که پاپ اسمیر غیرطبیعی دارند، کمتر احتمال سرطان دهانه رحم هست.
اما باید علت زخم و التهاب سرویکس با استفاده از کولپوسکوپی مشخص شود. در صورتی که سلولهای پیش سرطانی به موقع در کولپوسکوپی مشخص شوند، بیمار شانس زیادی برای درمان دارد. هر چه مراحل سرطان پیشرفته تر باشد، درمان هم قاعدتاً سخت تر می شود.
شما هم می توانید برای تشخیص و درمان سرطان دهانه رحم و آزمایش کولپوسکوپی از تخصص و تجربه خانم دکتر صفورا فرخی پور، متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد هزینه کولپوسکوپی و رزرو نوبت می توانید با شماره ۲۲۸۵۹۱۰۲ تماس بگیرید.
پرسش و پاسخ درباره تست کولپوسکوپی
در این بخش می توانید پاسخ خانم دکتر فرخی پور به سوالات رایج درباره کولپوسکوپی را بخوانید:
کولپوسکوپی درد دارد؟
کولپوسکوپی درد ندارد. اما اگر نیاز به نمونه برداری باشد، ۲ تا ۴ روز بعد از بیوپسی احساس درد و گرفتگی دارید.
خروج ترشحات سیاه بعد از کولپوسکوپی خطرناک است؟
خیر. این ترشحات داروهایی هستند که برای کنترل خونریزی دهانه رحم موقع کولپوسکوپی استفاده شده و تا چند روز از واژن خارج می شوند.
بهترین دکتر برای کولپوسکوپی را چطو پیدا کنم؟
باید به متخصص زنانی مراجعه کنید که مطبشان مجهز به کولپوسکوپ بوده و در این زمینه مهارت و تجربه خوبی داشته باشند.
آیا کولپوسکوپی نیاز به تکرار دارد؟
بستگی به جواب آزمایش تان دارد. شاید به درمان فوری نیاز داشته باشید یا اینکه هر ۶ ماه و یا سالانه مجبور به تکرار کولپوسکوپی باشید.
چرا کولپوسکوپی را باید تکرار کنیم؟
این کار به کنترل سلولهای پیش سرطانی سرویکس کمک می کند. همچنین متوجه می شویم روش درمان جواب داده یا نه و به درمان بیشتری نیاز است یا خیر.
کولپوسکوپی برای درمان سرطان دهانه رحم هم استفاده می شود؟
خیر این یک روش درمانی برای سلولهای غیر طبیعی نیست و فقط برای بررسی دقیق تر تغییرات سلولی گردن رحم استفاده می شود.
هزینه کولپوسکوپی را بیمه می دهد؟
بله این آزمایش تحت پوشش بیمه قرار دارد.
اگر شما هم قصد انجام کولپوسکوپی را دارید، پیشنهاد می کنیم حتما قبل از آن مقاله “پرسش و پاسخ درباره کولپوسکوپی” را بخوانید.
اگر شما هم سوالی درباره سرطان دهان رحم و کولپوسکوپی دارید، می توانید در بخش نظرات این مقاله سوالهای خود را بپرسید.